- Delphiartiklar, tips, forum, länksamling - 

      

START | DELPHI | LÄNKARGÄSTBOK 
 
Lite bakgrund om sajten 
Denna sajt startades upp i april 2001 och grundtanken var då att FuzzyDizzie.com skulle bestå av en dynamisk länksamling som var kategoriserad logiskt i ell flertal ämneskategorier. Rutiner för att vem som helst kunde lägga till sina egna favoritlänkar implementerades från start och syftet var att få länksamlingen att växa så snabbt som möjligt. I början var det lite trögt att förmå besökarna att addera bra och intressanta länkar men några frekventa besökare bidrog i alla fall till samlingens mångfald genom sina bidrag. Efter att tiden förflutit och besökarna lätt hamnar på sajten via sökmotorer har det blivit en gedigen länksamling. För den som är intresserad av vilka som bidragit till länksamlingen hittar en namnlista genom att klicka på Länkligan i högerkanten på länkavdelningen.

Ny Delphiavdelning
Efter hand utökades sajten med en grundkurs i Delphi. Det finns inte så många renodlade Delphisajter på svenska så med det i ryggen skrev jag ihop en mycket grundläggande kurs om Delphi som främst riktar sig till den ultimata nybörjaren. Med denna grundkurs är det tänkt att inga som helst baskunskaper inom programmering skall erfordras. När jag upptäckte att dessa kurser fick väldigt fin respons från annat håll (inte minst från några Delphifantaster som är medlemmar på Pellesoft) så fick jag än mer råg i ryggen och utökade Delphiavdelningen med ytterligare några artiklar och byggde även upp en avdelning med Tips & Tricks. Precis som med länksamlingen kan vem som helst addera Delphitips här. Efter ett tag skrev jag också ihop ett diskussionsforum där intresserade kan ställa frågor och även svara på inlägg. Forumet är den enda avdelning på hela sajten där ett registrerat konto krävs för att skriva inlägg. Att registrera sig på FuzzyDizzie.com är naturligtvis gratis.

För den teknikintresserade
FuzzyDizzie.com version 1 kodades i ASP (Active Server Pages) som är en scriptteknik utvecklad av Microsoft. En del sidor som inte behövde någon interaktivitet var dock rena HTML-sidor (t ex Delphiartiklarna). En del javascriptfunktioner var och är fortfarande implementerade och används till några olika klientoperationer såsom menysystemet på länksidan, bildbyte av knappar när muspekaren rör sig över dem, lite navigeringsfunktioner och cookies. Stilmallar (CSS) används också flitigt på sajten i t ex länkfärger, teckensnitt, teckenfärger, scrolllistformatering, listrutor, linjer m m.

Med denna version av FuzzyDizzie (som jag kallar version 2) har jag använt mig av ASP.NET som är en ny arkitektur från Microsoft. Jag har i mitt kodande tagit tillfället i akt och försökt lära mig den nya tekniken med stöd från böcker och kodexempel från internet. De utmärkta forumen på Pellesoft.se och Webforum.nu har också varit till stor hjälp.
Nedanstående verktyg och tekniker har jag använt mig utav:


  Programmering
 • Scriptspråk: ASP.NET
 • Programmeringsspråk: VB.NET
 • Klientspråk: JavaScript, HTML, CSS

  Databas och operativsystem
 • Databas: Access 2000
 • Provider: OLEDB 4.0
 • Plattform: Windows XP Pro

  Program
 • Web Matrix 0.6
 • Adobe Photoshop 6.0
 • Paint Shop Pro 6.0
 • Xara Webstyle 1.2
 • Xara 3D 5.0
 • NotePad
Sajten är inte testad på alla förekommande webläsare men har i alla fall körts med Internet Explorer 6, Mozilla FireFox 1.0 och Opera 7.0. Sidorna ser i stort sett likadana ut i dessa webläsare. Vissa detaljer kan dock skilja lite. I FireFox blir inte ramarna i textrutorna osynliga, en del radbrytningar i samband med tabeller slår heller inte igenom likadant. Förutom dessa detaljer är visningen i dessa tre webläsare likvärdiga.

Hoppas att Du som besökare för mycket nöje av sajten!

Staffan Berg

 
© Copyright 2005 - Staffan Berg
- Alla rättigheter förbehålles -