Sömnsvårigheter

SängenNästan alla människor har någon gång eller under vissa perioder haft svårt att sova. Våra kroppar behöver sömn för att den ska fungera och utan sömn så får hjärnan aldrig vila. Det gör att det blir svårt att få nya intryck då de inte kan bearbetas av hjärnan. Det är väldigt många av våra kroppsliga funktioner som är beroende av sömnen och det är därför inte alls trevligt att ha sömnsvårigheter. En vuxen människa behöver i genomsnitt knappt åtta timmars sömn per natt.

Sömnproblem är relativt vanligt och det är vanligare att det drabbar kvinnor än män. Det finns oftast någon underbyggande orsak som exempelvis olika typer av bekymmer eller att man känner sig stressad. Det kan också vara en bieffekt eller symtom av olika sjukdomar som depression eller ångest. Även olika typer av missbruk kan påverka sömnen negativt. Det finns flera varianter av sömnbesvär och har man haft problem minst varannan natt under åtminstone tre veckors tid så räknas ens problem som kroniska. Då kan det vara bra att uppsöka en läkare, framförallt om man redan prövat andra metoder för att kunna sova okej.

Det behöver dock inte vara något underliggande som gör att man har sömnsvårigheter. Väldigt ofta beror det på orsaker som är lätta att åtgärda utan att använda sig av läkemedel. Man kan börja med att fundera på varför man har svårt att sova. Är din säng obekväm? Är det för ljust i rummet där du sover? Är det för varmt eller för kallt? Sådana saker kan man lätt förändra så att det blir lättare att sova. Sömnproblem kan även bero på att man sovit en stund tidigare på dagen så det kan man försöka undvika om man har svårt att sova på natten.