Musik på begravningen har stor betydelse

Musik på begravningen har stor betydelse

För att göra en begravning extra fin och minnesvärd är det betydelsefullt att spela musik. Musik på en begravning kan rama in hela ceremonin och göra den extra fin. Det är inte Les Mer »

Musik för barn

Musik för barn

Musik är en stor del av många människors liv. Många av oss spelar något instrument eller sjunger medan andra helt enkelt bara tycker om att lyssna till musik. Inom musiken finns det Les Mer »

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest är en sångtävling som hålls varje år mellan flera olika länder som alla har skickat in ett bidrag för att få vara med. Oftast har detta bidrag röstats fram Les Mer »

Melissa Horn – ett personporträtt

Melissa Horn – ett personporträtt

Astrid ”Melissa” Edwarda Horn Weitzberg är en svensk låtskrivare, pop- och vissångerska född i Stockholm den 8 april 1987 i Stockholm. Som artist debuterade Melissa med singeln ”Långa nätter” på skivbolaget Sony Les Mer »

Tove Lo

Tove Lo

Tove Lo debuterade som artist år 2012 då hon gav ut singeln ”Love Ballad”. Året därefter släppte hon singeln ”Habits” som hon nådde stora framgångar med. Låten låg som bäst trea på Les Mer »

 

Musik på begravningen har stor betydelse

För att göra en begravning extra fin och minnesvärd är det betydelsefullt att spela musik. Musik på en begravning kan rama in hela ceremonin och göra den extra fin. Det är inte helt enkelt att veta vilken musik som du ska välja till en begravning. Men som tur är har begravningsbyråer bra koll. Om du vill ha hjälp med musik och andra saker som rör begravningen kan du kontakta den familjära begravningsbyrån Malmö som kan bistå med all hjälp du behöver. En bra begravningsbyrå kan även berätta vilka regler som gäller kring musik på begravningar. Exempelvis är det inte tillåtet att streama musik i en kyrka.

Om du vill ha en begravningsgudstjänst i kyrkan behöver du även ha med några psalmer. Det finns många olika låtar från diverse artister som är populära att ha på en begravning. Du kan leta inspiration bland det som folk ofta väljer och se om det också är något för dig.

Musikbranschen erbjuder stor variation

Att arbeta inom musik är ett varierande yrke där det finns många vägar att gå. Du kan göra allt från att producera musik digitalt till att resa runt och spela och sjunga på olika tillställningar. Om du är artist eller spelar i ett band betyder det mycket resande. Det är inte sällan som ett band reser med bil eller minibuss. Om du reser med ett eget fordon är det viktigt att du har en bra belysning på bilen för att köra säkert hem från alla spelningar. Att ha extraljus är väldigt bra om du kör mycket i mörkret. Gå in på Nordeye och kolla in deras sortiment av extraljus om du vill utrusta ditt fordon med bra belysning. Du kommer med stor sannolikhet att hitta något som passar ditt fordon, Nordeye är nämligen experter på fordonsbelysning.

Åk säkert hem från spelningarna

När du har en bra belysning på bilen minskar du risken för olyckor. Du kan snabbare upptäcka vilt och andra faror som befinner sig på vägen med bra belysning. Att spela i band betyder inte sällan sena spelningar och då är det oftast mörkt när ni ska åka tillbaka hem. Det är bra för alla som befinner sig på vägen i ett fordon att ha bra belysning.

Olika vägar att gå inom musikbranschen

Att jobba inom musik är varierande och det finns många alternativ inom musik. Om du är intresserad och drömmer om att jobba inom musik finns det många vägar att gå. Fundera över vad du är mest intresserad av och se hur du ska kunna etablera dig inom den nischen. Oavsett om du vill bli artist eller musikproducent finns det en karriär för dig så länge som du har intresse, passion och vilja. Du kan exempelvis starta ett eget musikbolag eller arbeta på ett musikbolag. Du kan även bli publicist, bokningsagent, manager, musiklärare och mycket mer.

Ge bort en konsert

När det kommer till presenter kan det ibland bli klurigt. Det är långt ifrån alltid som det man har köpt går hem och det kan vara väldigt svårt att veta vad man ska ta sig till för att kunna ordna den där perfekta presenten som man önskar ge. Ett hett tips är att ge bort en konsert eftersom detta är en present som passar nästan alla och som i princip aldrig slår fel.

Alla hjärtans dag

Att ge bort en konsert som alla hjärtans dag-present är en fantastiskt bra idé. Det finns få saker som kan föra en närmare tillsammans än gemensamma minnen och att få dela ett minne av en konsert som man var på tillsammans är fantastiskt. Konserter har också en tendens att förmedla känslor från scenen och att få uppleva dessa känslor tillsammans gör att man kommer närmare varandra. När det är dags att ge bort en alla hjärtans dag present är alltså en konsert ett fantastiskt alternativ. Dessutom finns det få saker som visar så mycket att du bryr dig om någon som att lägga ner både av din egen tid och dina egna pengar för att ge personen något som den verkligen tycker om.

En present som räcker

Men att ge bort en konsert fungerar såklart som present i alla sammanhang. Detta inte minst på grund av att det är en present som räcker länge. Att ha en konsert att se fram emot kommer att göra att livet blir lite bättre och lite ljusare under hela tiden fram till konserten. Dessutom kommer man efter konserten att kunna minnas tillbaka och glädja sig åt den upplevelse man fick. En konsert är alltså inte bara en present som räcker några få timmar utan något man kan bära med sig hela livet.

Så skapar du din egen musik

Det har aldrig varit så lätt att skapa sin egen musik som det är i dagens samhälle. Om känner dig nyfiken på att skapa din egen musik finns det stora möjligheter för dig att göra det. I det här inlägget får du veta allt om hur du kan skapa din egen musik.

Talang

En förutsättning för att du ska kunna skapa din egen musik är att du har en fallenhet för det. En del människor föds med en musikalisk talang, medan andra behöver öva massor för att bli så bra de kan bli. Oavsett vilken sorts musik du skapar krävs det både vilja och talang för att du ska kunna göra din egen musik. Om du känner att du ännu inte riktigt är så bra som du vill vara är det bara att fortsätta att öva. En dag kommer du att nå dit du vill med dina musikaliska färdigheter.

Dator

Många av världens största producenter behöver bara en dator för att kunna skapa musik. En del datorer kommer med ett musikprogram. Du kan även ladda ner olika musikprogram till din dator. I ett musikprogram får du tillgång till alla instrument digitalt och du kan i programmet leka med olika effekter och klippa din musik. Dessa program finns till de flesta datorer. Om du har en iMac finns det ett flertal musikprogram du kan prova på och leka dig fram i för att bli nästa Avicii.

Instrument

Förutom att du kan spela digitala instrument på din dator kan du spela fysiska instrument. Det finns massor av olika instrument att välja bland. Några av de vanligaste instrumenten är gitarr, trummor och piano. Men du kan även lära dig att spela de något mer sällsynta instrumenten. Till exempel säckpipa, cello eller varför inte en saxofon. Att lära sig att spela ett instrument tar tid. Du kan lära dig att spela instrument på egen hand genom att läsa böcker eller se tutorials på Youtube. Du kan också välja att gå en kurs på de kommunala musikskolorna. Om du till exempel vill lära dig att spela gitarr kan du gå en kurs där en lärare lär dig att spela gitarr på ett pedagogiskt sätt. Oavsett om du är fullärd eller inte är det viktigt att komma ihåg att det ska kännas roligt att spela instrument och det bästa du kan göra är att testa dig fram och spela när andan faller på.

Sång

Ett annat sorts instrument är vår sångröst. De allra flesta människor kan sjunga, men det är få som föds med en felfri sångröst. Även de största artisterna tar sånglektioner för att lära sig sångteknik. Du kan öva upp din egen sångröst på egen hand eller ta sånglektioner.

Ge ut din egen musik

Om du känner dig redo att prova dina vingar och ge ut din egen musik finns det flera vägar att gå. Du kan höra av dig direkt till ett skivbolag men det är sällan man får napp på en gång. Andra sätt att få ut din egen musik är genom att du, eller ni själva sprider den med hjälp av sociala medier.

U2

Irland är känd för sin musik. På i stort sett varje pub du går in på spelas det livemusik. På flertalet stället är det inte ett förbokat band som spelar utan det är människor som kommer dit med sina instrument och spelar tillsammans. Med sin rika musiktradition är det kanske inte så konstigt att ett av världens största rockband kommer från Irland?

U2 bildades i Dublin år 1976. De bildades genom att Larry Mullen Jr hade satt upp en annons på skolans anslagstavla att han letade efter medlemmar till ett band. Bandet hette till en början Feedback, sedan bytte de namn till The Hype. De kämpade på i ett antal år med livespelningar och byggde upp en trogen skara fans. År 1979 bytte de så namn till U2. När Paul McGuinness blev deras manager och började boka större spelningar så spred sig ryktet om bandet och deras popularitet växte.

Några av albumen och låtarna

U2:s första album, Boy, släpptes år 1980. Albumet toppade listorna på Irland och gav bandet ett internationellt skivkontrakt. Att albumet blev populärt berodde på soundet och texterna om andlighet och död, vilket stod i kontrast till den tidens mainstreampop. På gruppens tredje album, War, fanns singlarna New Year’s Day och Sunday Bloody Sunday som blev internationella storsäljare. På War handlar de flesta av låtarna om krig och fred men det finns även en religiös koppling. Bandets popularitet fortsatte att öka. Albumet Joshua Tree, som släpptes år 1987, sålde platina på bara 28 timmar, vilket är det snabbast sålda albumet i historien. Från och med då räknas U2 som ett av världens största rockband. Två av låtarna från albumet, With or without you samt I still haven’t found what I’m looking, for placerades sig högst upp på Billboard-listan.

Välgörenhet och budskap

U2 har alltid stått för viktiga budskap om fred och människors lika värde. När de 1986 gav sig ut på en turné i USA för att värva medlemmar till Amnesty blev det kända som bandet med ett samvete. De är ett band som är kända för att stödja organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och bekämpar AIDS och fattigdom.

Bandet är i högsta grad fortfarande aktuellt. Under 2019 har de återigen gjort en turné med namnet Joshua Tree. Det är ett band med mycket energi och budskap att se live. Så se till att ha lagat din mobil på https://www.gigamex.se/ innan du går på en konsert. När de år 2015 turnerade med Innocence + Experience Tour handlade många av budskapen och mellansnacken från Bono om den stora flyktingkatastrofen som pågick just då. En av de organisationer som bandet stödjer är War Child. De spelade på Live Aid år 1985 och Live 8 år 2005 för att bara nämna lite av vad de gör och har gjort.

Bandmedlemmar

De två mest kända medlemmarna i U2 är Bono och The Edge. Bono är sångaren och spelar bakgrundsgitarr. The Edge spelar gitarr, keyboard och lägger på bakgrundssång. Adam Clayton spelar bas och Larry Mullen Jr spelar trummor.

Olika sätt att lära sig ett musikinstrument

Idag finns det stora möjligheter att kunna lära sig ett musikinstrument, även om du bor ute på landsbygden eller knappt har några pengar. Musikinstrument har blivit billigare och kunskapen har också blivit mer lättillgänglig tack vare internet.

Musik

Det är alltid en utmaning att lära sig något nytt. Detsamma gäller om du ska lära dig ett musikinstrument. Det finns många som tror att de är omusikaliska, men i verkligheten finns det mycket få omusikaliska personer. Vissa av oss behöver helt enkelt bara öva lite mer, men kommer i slutändan bemästra instrumentet. Om du drömmer om att kunna spela ett instrument: pröva! Idag är det vanligt med både akustiska och elektriska musikinstrument. Dagens e-instrument har följt med den digitala revolution och du kan få ett relativt bra musikinstrument någorlunda billigt. Om du till exempel har ett e-piano eller e-trummor, kan du koppla dem till datorn och lätt komponera egen musik. Du hittar bra datorutrustning, som hdmi kabel och bra hörlurar hos teknikdelar.se.

Musiklärare

Det absolut bästa sättet att lära sig att spela ett musikinstrument är genom att ta privatlektioner med en riktigt musiklärare – gärna med musikutbildning. Privatlektioner kan vara ganska dyra, och det är inte alla som har råd med det. Särskilt inte om det är flera personer i samma familj som vill lära sig ett musikinstrument, och det inte finns möjlighet via kommunala musikskolan att lära sig spela ett instrument på skoltid. Ett tips är att alltid ta några lektioner med en riktig musiklärare i början, särskilt om du ska lära dig ett instrument som du behöver hålla eller blåsa i på ett särskilt sätt, exempelvis tvärflöjt eller cello. Berätta i så fall för läraren att du inte har råd att ta så många lektioner, men att du vill få en bra grund att stå på. De flesta musiklärare kommer att förstå dig.

Lektioner på nätet

Det finns många musiklärare som ger lektioner på nätet. Du kan ta privatlektioner online, vilket innebär att du sitter hemma i ditt vardagsrum framför pianot eller med trumpeten, och läraren undervisar dig genom datorn. En vanligare sätt är att delta i en musikplattform som erbjuder lektioner. Det innebär att du har en prenumeration som ger dig tillgång till alla deras videolektioner och får delta i live-sändningar tillsammans med andra musikstudenter. Flera av dessa plattformar erbjuder också privatlektioner, det vill säga att du får en kombination av filmer och privatlärare.

Helt gratis

Det är också möjligt att lära sig ett musikinstrument helt gratis. På YouTube finns det många musiker som lägger upp filmer där du kan lära dig att spela allt från saxofon, cello eller piano till okända folkmusikinstrument som du aldrig ens hört talas om. Du kan lära dig mycket via YouTube. För att verkligen få en progression i spelandet bör du hitta en eller ett par musiker och sedan börja från början i deras undervisningskanaler. För att lära dig ett musikinstrument måste du träna och se till att du tränar rätt redan från början. Att kunna spela ett musikinstrument har många positiva effekter, som gemenskap, bättre hörsel, intellektuell stimulans och mycket glädje.

Coldplay gör underbar musik

Bandets medlemmar

Coldplay är ett engelskt popband som startade i mitten på nittiotalets London. De fyra bandmedlemmarna är Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman och WIll Champion. De möttes under sina universitets studier, innan bandet hette Coldplay så användes namnet Starfish och Pectoralz. I bakgrunden var Phil Harvey Coldplays inspiratör och regissör.

Bandet nådde stora framgångar med låten Yellow år 2000. Samma år släpptes deras första album Parachutes. ”A Rush of Blood to the Head” kom två år senare och hyllades världen runt. Coldplay fick fans i alla åldersgrupper och slog stort på radio och tv. De två första albumen såldes i oerhörda mängder och fick priser både från höger och vänster, därför är det anmärkningsvärt att deras nästa skiva ”X&Y” är det mest sålda skivan i hela världen år 2005. Även denna skiva prisades högt av människor överallt, men kanske för första gången fick bandet höra att dom inte var riktigt lika bra som de förra albumen. Sedan dess har Viva la Vida, Mylo Xyloto, Ghost Stories och i 2015 släpptes skivan A head full of Dreams.

Det innebär att bandet verkat inom musikbranschen i över 20 år och bara det är imponerande, de har dessutom vunnit nya generationer som fans under årens lopp.

Musikens inverkan

Hur påverkar då Coldplays musik människor? Många låtar har starka moraliska undertexter som hjälper människor att tänka rätt när det gäller miljön och liknande. Annars så är det förstås i känsloregistret som Coldplay är som absolut vassast, under årens lopp har Coldplay alltid varit noga med att spela live för sina fans runt om i världen.

Chris Martins känslosamma röst gör att du får gåshud, det är som att man får en flaska Rogaine rakt ner i känslorna och håret inte bara reser sig upp, utan växer samtidigt.

Coldplay är globala

Efter några år av intensivt resande och uppträdande så har Coldplay skaffat sig fans i precis hela världen. De är jättestora i Asiatiska länder och superstjärnor i Europa. Spelningar i stora städer som London, Melbourne, Hong Kong varvas med mindre konserter som till exempel att ha en spelning på lilla Teneriffa. eller Kreta. De är också kända för att våga interagera med sina fans, på scen och i musikvideor, Coldplay kan verkligen beskrivas som ett band för alla typer av människor.

Redan tidigt i Coldplays karriär så tog de ställning för välgörenhet. Guy Berryman, coldplays basist, sa: ”Du kan göra människor medvetna om problem, det är inte så jobbigt för oss, men om det hjälper andra då vill vi göra det.” Som band och enskilda medlemmar har de varit engagerade i en rad olika projekt för att hjälpa andra. En sådan sak är ”Köttfri Måndag”, en kampanj startad av Paul McCartney.

Var god och njut nu av Coldplays underbara musk.

Filmmusik

Musik är en fantastisk uppfinning som på ett alldeles unikt sätt speglar och ger uttryck för människors känslor. De flesta skulle nog hålla med om att det finns musik för alla tillfällen och alla möjliga känslotillstånd. En genre som definitivt förstått sig på att nyttja musikens magi är filmen och filmskaparna. Film handlar ju också om att skapa känslor och framför allt om att bygga miljöer och landskap. Här fungerar musiken som ett finstämt komplement som beskriver och förhöjer filmens budskap eller rollfigurernas känslotillstånd och lyfter upplevelsen till nya nivåer.

Hajen

Filmen ”Hajen” släpptes 1975 och är något av en skräckfilmsklassiker. Handlingen kretsar kring en gigantisk vithaj som mördar och äter människor. Bakom de enorma framgångarna ligger inte minst filmmusiken. Ledmotivet skrevs av filmkompositören John Williams och har allt sedan dess blivit sinnebilden för både hajar och fara. Williams vann dessutom en Oscar för musiken. Detta blev även regissören Steven Spielbergs biljett in i filmhistoriens finrum.

Stjärnornas krig

Filmkompositören John Williams ligger också bakom ledmotivet till den kända filmserien ”Stjärnornas krig” som även blev regissören George Lucas stora genombrott. Den första filmen släpptes 1977 och signaturmelodin från ”Star Wars” är världens bästa filmmusik – något som både filmexperter och filmnördar verkar rörande överens om. Williams använde sig av en symfoniorkester för att skapa filmseriens unika soundtrack och varje karaktär har dessutom ett eget musikaliskt tema. Arbetet resulterade i ännu en Oscar för bästa filmmusik och Williams borde kanske skaffa en keps med trycket tidernas största filmkompositör.

Sagan om ringen

Peter Jackson regisserade ”Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” som släpptes 2001 och kompositören Howard Shore skrev den storslagna filmmusiken. Shore både dirigerade och arrangerade själv all musik och han komponerade ihop över 10 timmar musik till hela trilogin om härskarringen. Ett storslaget äventyr kräver en hel del av den musik som ska bära såväl handling som de olika karaktärernas skiftningar och sinnesstämningar. För att lyckas med detta använde Shore Londons symfoniorkester som dessutom ackompanjerades av bland annat panflöjter, altflöjter, keltiska harpor, japanska taikotrummor och mycket mer. Detta arbete belönades naturligtvis med en Oscar.

Konstnärlig frihet

Gemensamt för de flesta episka filmer med storslagen filmmusik är att det finns en inneboende förståelse för att musiken kan bära filmens budskap och dessutom förstärka det. När filmkompositörerna får konstnärlig frihet och möjlighet att vara med i filmprojekten från början till slut, och följa hela processen, skapas i de flesta fall ett unikt uttryck som ger filmen en särskild känsla. Här ligger magin och receptet för en riktigt lyckad film. När alla beståndsdelar passar ihop och musiken löper som en röd tråd igenom hela filmen och förhöjer såväl de stora ögonblicken som de små händer något med publiken. Musik slår an en ton i oss alla. Musik berör.

Musik för barn

Musik är en stor del av många människors liv. Många av oss spelar något instrument eller sjunger medan andra helt enkelt bara tycker om att lyssna till musik. Inom musiken finns det många olika stilar. Klassisk, pop, rock och jazz är bara några att välja på bland det enorma utbudet. Musiken fungerar som en bra avkopplingsmetod för många människor och dessutom gör musiken en på gott humör ifall man skulle vara lite nedstämd. Vill man att ens barn skall komma i kontakt med musik tidigt går det bra redan då barnet ännu bara är ett foster. Fostret hör bra inne i mammans mage när man sjunger eller spelar hög musik. Detta gör, sedan då barnet är fött, att det redan har vant sig till ljud som musik. Det kan också ha en positiv lugnande effekt på barnet. Man märker ofta redan ganska tidigt huruvida musikintresserad barnet är. Små barn kan reagera på musik genom att börja röra på sig i form av dansrörelser. Lite äldre barn kanske börjar sjunga eller spela med i musiken.

Barn kan skapa egna instrument

Många barn älskar att skapa musik. Genom att låta barnen göra sin egen musik och sina egna instrument ger det utrymme för kreativitet och skapande. Det höjer barnets självförtroende när barnet märker att det själv lyckats skapa någonting som gett resultat och att det lett till något som uppskattas. Musik går att skapa på många olika sätt. Man behöver inte ha färdiga instrument utan det går bra att göra egna. Instrument med olika funktion kan skapas av till exempel flaskor, kastruller, burkar och mycket mera. Fantasin sätter inga gränser. Av tomma flaskor som man fyller med olika mängd vatten går det bra att göra till exempel en xylofon av. Genom att sedan blåsa i flaskan eller slå lätt på flaskan med en pinne, uppstår olika toner som skapar ljud. I samhället introduceras ofta musiken redan tidigt för barn. På dagvårdsenheterna brukar man ha musik- och rytmikstunder där barnen får sjunga, dansa och skapa musik. Det finns även institutioner och föreningar som ordnar musikverksamhet för barn i olika åldrar. I början kan det vara frågan om att man musicerar i grupp tillsammans med andra barn för att senare kanske göra det mera individuellt.

Börja spela ett instrument

Om barnet redan tidigt visar ett stort intresse för musik kan det löna sig att utveckla intresset. Det finns institutioner, musikskolor till vilka man kan göra en ansökan om en elevplats. Är det fråga om ett yngre barn börjar man ofta spela och sjunga i grupp. För nybörjare finns det till exempel gitarrgrupper där man tillsammans lär sig spela gitarr. När barnet blivit lite äldre kan man börja få privatlektioner i sitt huvudinstrument. För ett barn kan det vara svårt att veta vilket instrument det skall välja som huvudinstrument men man får ofta prova på flera olika innan man bestämmer sig. Det går också bra att byta instrument om man vill eller också ta lektioner i ett par olika huvudinstrument. Har barnet valt att börja lära sig spela gitarr kan gitarrmodellen Big Baby vara ett bra alternativ som första gitarr. Det är en enkel basmodell som är lätt att börja lära sig spela på. Gitarrens storlek bör alltid anpassas efter storleken på barnet.

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest är en sångtävling som hålls varje år mellan flera olika länder som alla har skickat in ett bidrag för att få vara med. Oftast har detta bidrag röstats fram i en egen förberedande tävling i just det landet. I Sverige till exempel är det Melodifestivalen som korar fram den vinnare som kommer att få representera Sverige i tävlingen Eurovision Song Contest. Och då har Melodifestivalen även sina egna deltävlingar som en förberedelse för dess egen stora final. Varje deltävling hålls i en annan stad än den föregående deltävlingen, så det blir en folkfest spridd över hela landet. De som går vidare i dessa deltävlingar kommer sedan vidare till en stor final. Där koras då en vinnare fram som ska få tävla vidare med sin låt i den ännu större sångtävlingen Eurovision Song Contest. Denna stora internationella tävling har hållit på i 60 år, alltså sedan år 1955.

Regler att följa

Det finns naturligtvis en hel del regler att följa vid en sådan här stor tävling. Till exempel så måste de bidrag som framförs i tävlingen vara en helt ny låtar som inte har spelats tidigare på till exempel radio. Det finns även regler för hur många personer som får finnas på scenen under framträdandet och det är även strikt reglerat hur lång låten får vara. De som framför bidragen i tävlingen representerar varsitt land och den som sedan vinner hela tävlingen får då äran att ha finalen för Eurovision Song Contest i sitt eget hemland kommande år, alltså det landet som man representerade med sitt bidrag. Just nu är det till exempel klart med datum för finalen i Lissabon för Eurovision Song Contest 2018, då 2017 års vinnare Salvador Sobral med sin låt representerade Portugal. Som vanligt blir det varje år stora rubriker i media om huruvida rätt låt vann eller ej, oftast är vinklingen att fel låt vann. Det är nästan en lika stor del av traditionen som själva tävlingen i sig.

De svenska bidragen

Första gången Sverige var med i Eurovision Song Contest var år 1958, på den tiden var det inte Melodifestivalen som avgjorde vem som fick vara med för att representera Sverige, utan då avgjordes det av musikföreningen SKAP (Svenska Kompositörer av populärmusik). Men det var både första och sista gången som det beslutet fattades på ett annat sätt än genom en nationell uttagning. Första gången Sverige var med var det Alice Babs som representerade landet med låten Lilla Stjärna. Andra kända artister som har varit med är Lill-Babs år 1961, Monica Zetterlund år 1963 och Tommy Körberg år 1969. ABBA deltog (och vann) med sin populära låt Waterloo år 1974, andra kända artister som har varit med genom åren är bland andra Carola Häggkvist, Ted Gärdestad, Roger Pontare, Lena Philipsson och Martin Stenmarck. Ja, listan kan göras minst sagt lång. För de som väljer att framföra sina bidrag på engelska kan en proffsig översättningsbyrå behövas för att få till rätt känsla i låten. Andra väljer att framföra bidragen på svenska.

Strong