Konsertguiden

Bra tips för dig som ska gå på musikkonsert för första gången

10 Mar 2023

Att gå på konsert är en aktivitet som tilltalar många. Att uppleva livemusik skiljer sig en hel del från att lyssna på den via andra plattformar. Dessutom kan du träffa din idol medan du går på en konsert.

Du behöver inte vara förvirrad, eller få panik, när du är på en musikkonsert för första gången. Med rätt förberedelser kan det vara en oförglömlig upplevelse att delta i ett livemusikframträdande för första gången.

Håll din kropp i form

Att ha en utmärkt fysisk kondition kommer att förbättra din upplevelse när du går på en konsert. Du vill absolut inte missa det eftersom du plötsligt blir sjuk på D-dagen. Innan den stora dagen, se till att hålla din kropp i form.

Bär bekväma kläder

Bär en outfit beroende på plats. Om det är en föreställning inomhus, ha på dig något varmt eftersom det vanligtvis är kallt inne på grund av AC. Å andra sidan, bär en svettdämpande outfit för att undvika värmen när du går på en utomhuskonsert. Bär till exempel en t-shirt och ett par jeans.

Det viktigaste är att ha på sig något bekvämt när du går på en konsert. Undvik att bära höga klackar, använd istället något bekvämare som sneakers. Det beror på att det vanligtvis är en lång kö och du kan stå länge under hela konserten.

Kom tidigt

Kom ihåg att det kommer att vara mycket folk på konserten. Det är därför kön vanligtvis är lång. För att inte tala om att det i vissa kategorier inte finns några specifika platsnummer eller positioner tilldelade dem. Så ju tidigare du kommer, desto bättre plats får du.

Ta med biljetten

Biljetter är det viktigaste att ta med. Få inte panik eller bli överupphetsad så att du rusar iväg och glömmer att ta med biljetten.

Kontrollera även tillhandahållandet av inlösen av biljetter online. Inlösenmetoderna kan skilja sig från en arrangör till en annan. 

Ladda din telefon

Ett annat tips till dig är att se till att din telefon är fulladdad. Att gå på en konsert tar vanligtvis en hel dag, från att stå i kö till att se föreställningen. När du står i kö för att komma in i lokalen kanske det inte finns några uttag runt lokalen. Så se till att ladda din telefon .

Om det behövs, ta med en powerbank ifall du behöver använda din telefon. Till exempel att kontakta en vän som planerar att gå på konserten tillsammans eller beställa en taxi efter konserten.

Får man bra ljud med bluetoothhögtalare?

8 Aug 2021

Någon gång i början av 90-talet var det inte helt ovanligt att se (och höra) ungdomar med sina freestyles som var kopplade till externa högtalare. Ljudet var extremt dåligt, men det gick att ta med dem till stranden, till festen eller till och med till skolan - till lärarnas förtret! 

Idag är det helt annorlunda. Nu har vi bluetooth-högtalare. De finns att köpa nästan överallt där det säljs elektronik och precis som med så mycket annat elektroniskt så gäller det att ha lite koll innan man spenderar pengar så man inte köper skräp. För det finns ruskigt dåliga exemplar på marknaden, och det finns de som är riktigt bra. På bastitest24.se har de testat ett flertal bluetooth-högtalare och tagit fram en topplista och jag håller med dem! Med en av de högtalarna som man hittar i den listan så får man bra ljud, inget snack om saken!

Högtalare att hålla sig borta från

Men vilka bluetooth högtalare ska man då hålla sig borta från? Bastitest24.se har inte tagit fram en jumbolista. Det gör inte jag heller men du ska få några bra tips så att du slipper köpa de allra sämsta högtalarna.

  • Amazons billigaste exemplar. Det står att de kostar över 1 200 kronor egentligen, men nu har de 98% rabatt! Stay away säger jag! Den högtalaren håller kanske en vecka. 
  • Gratis högtalare du får genom att acceptera en prenumeration. Skräp! Det enda du kommer att få är de tidningar du betalt för och en högtalare som ska till återvinningen. 

Mina bästa två tips är att hålla sig undan de allra billigaste varianterna av bluetooth-högtalare om du vill ha bra ljud. En bra högtalare kostar några kronor, och det SKA de göra. 

Jag vill på konsert snart

9 May 2021

Jag saknar verkligen känslan av att klä upp mig och sedan sitta ned och få njuta av en konsert med levande musik. Pandemin har ju satt käppar i hjulet för den typen av underhållning. Men, man får göra det bästa av situationen så länge. Ett sätt som fungerar för mig är att ligga i badet och lyssna på musik. 

Det varma vattnet får mig avslappnad och det är bara att blunda och njuta. Mitt nya badrum, som är fixat av ett företag som säljer klinker i Västerås, är fantastiskt! Nästan som om det vore gjort för att bara ligga där timme efter timme. 

Jag letar redan efter konsert att boka

Vaccineringen är i full fart och det betyder att vi snart kan börja återgå till ett mer normalt liv. Vi kommer att kunna umgås med fler personer (vilket kommer kännas lite konstigt) och även gå på större evenemang. 

Det är också därför jag har börjat kika lite på olika konserter att boka. Det blir en med en symfoniorkester såklart eftersom det är klassisk musik som ligger mig närmast om hjärtat men jag funderar också på att boka in någon rock-konsert. Bara av den anledningen att jag vill ha lite ös också! När pandemin är över vill man ju festa rejält och även om Vivaldi, Mozart och Beethoven rör mig i djupet så är det inte något som ger mig en partykänsla direkt. Nej, för det krävs det nog lite gitarr och trummor! 

Scenteknik - vad är det?

29 Aug 2020

En rockkonsert, som du ser på bilden, ett framträdande av en violinvirtuos eller ett företagsevent har faktiskt fler likheter än du tror. De kräver alla bra scenteknik för att lyfta ordentligt och för att fånga åskådarna. En konsert med Kiss på ett lastbilsflak utan ljus, ljud eller effekter skulle vara minnesvärt men inte så imponerande. Samma sak är det med en opera utan ljuseffekter eller en konsert med klassisk musik utan rätt stämning. 

Scenteknik handlar om att få samman ljud, ljus, effekter och annat till en helhet som förstärker upplevelsen. För företagare på ett event kan det göra skillnaden mellan att folk stannar och tittar eller går vidare och för musiker så kan det vara avgörande för om de ska få fler gig eller inte.

Detta behöver du

För att få det helt perfekt så behöver du:

  • En ljudtekniker som ser till att ljudet blir perfekt och balanserat. Alla ska få samma bra ljudupplevelse oavsett om de står längst fram eller längst bak. 
  • En ljustekniker som förstår hur man får framträdandet att lyfta. Tända en lampa kan vem som helst göra, men för ett perfekt ljus så behöver du en ljustekniker som vet vad de sysslar med. 
  • Rätt utrustning. A och O för ett framträdande är att du har det som krävs. Ett rockband utan trummor blir lite konstigt och ett event med talare utan en talarstol blir tomt. 

Kolla gärna av med en expert inom ljud och ljus innan du planerar ditt nästa event eller konsert. 

En svår tid för konserter

6 Aug 2020

Jag tror att alla som jobbar med musik håller med mig. Våren och sommaren 2020 har varit en ren katastrof, och då talar jag inte bara om alla de som blivit sjuka på grund av pandemin. Jag pratar också om en hel bransch som går på knäna och musiker som fått hitta andra sätt att försörja sig än genom att spela musik. Det gäller både de som spelar i en symfoniorkester och de som spelar kompgitarr i ett hårdrocksband. Det har varit tufft! Jag hoppas innerligt att det släpper till hösten så att vi kan börja leva någorlunda normalt igen. 

Varje moln har en silverkant

När livet sätts på paus som det gjort i år så får man hitta på saker som gör att man känner sig mer levande. Jag har själv valt att börja promenera raskt, och en vän till mig har valt att sluta röka. Jag tog med honom på promenaderna och efter en vecka så flåsade han inte längre! Det kan vi tacka www.eqcigs.se för. Utan deras e-cigg och e juice så hade det nog aldrig gått vägen. Jag är faktiskt glad att det finns e juice för det har gjort att min kompis inte tappat humöret en enda gång (som jag sett i alla fall) och med en gnutta nikotin i kroppen så är det nog enklare att sluta röka också. jag inbillar mig det i alla fall. Själv har jag ju aldrig rökt på riktigt, bara testat lite ibland. 

Vivaldis vår

19 Feb 2020

Vivaldi har ju komponerat det tidlösa mästerverket De fyra årstiderna och där är ju en av delarna våren. Det spritter i hela ens kropp när man hör musiken, nästan likadant som det gör när världen äntligen blir ljusare varmare och fylld av nytt liv. Den tiden är nu.

Få konsertupplevelse i ditt vardagsrum

16 Feb 2020

Det finns bara ett sätt att uppleva klassisk musik och det är att besöka en konserthall som erbjuder perfekt akustik. Varje liten vibration i en sträng, varje pukslag och det höga klanget från en triangel kan man bara höra perfekt där... tills nu! 

Idag kan du som vill ha en musikupplevelse med hög klass få det hemma. Genom att välja rätt musikutrustning så kan du få samma perfekta ljud som om du befinner dig på plats när symfoniorkestern spelar. 

En soundbar med tryck i

Man kan inte tro det genom att bara titta på den men Canton Soundbar ger ett utmärkt ljud. Den är tänkt att använda tillsammans med din TV men kan också spela upp enbart ljud om du så önskar. Du får en fyllig bas, ett bra mellanregister och en diskant som är som en godisbit för dina öron. Vill du veta mer om denna soundbar - klicka här för läsa

Är det inte en soundbar du är ute efter utan istället en mer komplett lösning med flera högtalare så kan du besöka Lefflers Ljud och Bildupplevelser. Där har de mängder av Canton högtalare som är skapade för sig som inte nöjer dig med ett OK ljud. Dessa högtalare är till för dig som vill ha perfekt ljud, varje gång du lyssnar. Visst, de kostar lite mer än de högtalare du hittar i kedjor som säljer hemelektronik men det är också stor skillnad mellan produkterna. Lite som att jämföra en Stradivarius med en fiol tillverkad i plast... 

Vad är skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck

2 Apr 2019

I tidigare inlägg har vi tagit upp vikten av att sätta på sommardäcken i god tid och att inte ha på vinterdäck under sommaren. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa däck. Kika på klippet och se hur tydligt körtester visar på de stora skillnader som finns.

 

Ljud kan bli störande

23 Mar 2019

På en konsert är det otroligt viktigt att ljudet är väl balanserat. Det ska vara tillräcklig styrka för att ge åhörarna längst bak en bra upplevelse, men inte bli en plåga för de som sitter närmare. Att ta hänsyn till ljud är inte alltid lätt, och det gäller även på en arbetsplats. Tar man ett kontor till exempel, där det är vanligt idag med moderna öppna ytor. Det blir lätt att man får skarpa ekon som formligen smattrar i väggarna och faktiskt till och med förstärks ibland. Det leder till trötthet och irritation bland de som jobbar där och är något man vill undvika. Ett sätt är att sätta upp ljudabsorbenter, precis som man gör i en musikstudio när man vill undvika ekon eller missljud. Det är en ljuddämpande åtgärd som inte skickar ljudet vidare, utan "suger upp det" istället. 

Kan bli som ett konstverk

De ljudabsorbenter man minns från tiden man gick i skolan är inte så kul. det var korkmaterial, eller en slags väv, som sattes upp. det såg faktiskt riktigt tråkigt ut. Dagens ljudabsorberande väggdekorationer är utformade mer som vackra och unika konstverk och kan höja intrycket i vilket rum som helst. Det finns till och med möbler med ett material som absorberar ljud, och det är ett av skälen till att de stolar du sitter i på en konsert är stoppade. Och för att det är skönare för kroppen såklart. Huvudsyftet är dock att absorbera ljudet så att det inte studsar omkring i rummet och förstör upplevelsen. 

Åka på resa med kören

6 Mar 2019

Det är inte ovanligt att man som kör, tillsammans åker på resa för att uppleva ett annat lands musik, kultur och så vidare. Det finns en massa olika resor att välja på. Många kanske väljer Europa för att se på klassisk musik med mera, men varför inte testa något annorlunda som resor till Peru eller resor till Brasilien?

Upptäck Peru

Att åka till Peru är inte fel. Det är ett land fyllt med kultur och historia. I Peru ligger bland annat Inkaleden som tar dig till Machu Picchu. Missa inte heller staden Cusco om du är i Peru, den ligger 80 km från Machu Picchu. Peru har både Amazonas djungler och Titicacasjön så väl som en massa andra sevärdheter.

Upptäck Brasilien

En resa till Brasilien är även det att rekommendera. Här finns allt från karnevalen i Rio de Janeiro till fantastiskt kultur och arkitektur. Även detta land har nära till Amazonas djungler. Lär er dansa samba eller testa på kampsporten Capoeira. Sedan finns det även flera andra sevärdheter att upptäcka. 

Njut av ett annat land

Är det så att ni är en kör som bestämt er för att ta en resa tillsammans, se till att utforska de olika alternativ ni har. På Inca Tours finns det resor till Brasilien så väl som resor till Peru samt till en massa andra platser. Så passa på att upptäcka något nytt om ni ändå ska boka resa!

De största mästerverken på två timmar

2 Mar 2019

Ljuv musik i mina öron är de klassiska mästerverken, framförda av kompetenta musiker under perfekta förhållanden. Det är alltid något visst att lyssna på musik man älskar live, men eftersom man inte konstant kan befinna sig på koncert, eller ha en egen orkester hemma i vardagsrummet, så får man vara tacksam för inspelningar.

Dagar då jag har svårt att välja musik låter jag Youtube vägleda mig och idag trillade jag över den här finfina samlingen. Så praktiskt!

Ordna en egen konsert

3 Feb 2019

En konsert, det kan vara i stort sett vilken musik som helst. En kul grej är att ha en egen. Det behöver inte vara i stora proportioner, utan bara en liten konsert med lokala band, kanske några du själv känner? En konsert kan du ha inne så väl som ute beroende på årstid. Varför inte ha det i Slottsskogen i Göteborg denna sommar? Där har det förr varit både det ena och det andra. Glöm bara inte söka tillstånd. Du kan hyra popcornmaskin Göteborg, ha korvvagnar och annat så att publiken kan köpa goda saker att äta. En popcornmaskin hyr du hos Bergamunken! De har även andra bra saker du kan hyra till din egna konsert.

Trevligt med olika sorters musik

Om du har flera band, så blir det mer av en festival med många konserter. Du kan blanda olika musikgenre om du vill eller bara ha en enda sorts musik. Idag finns det många olika festivaler runt om i landet. Kanske du kan bli arrangör för en ny sorts festival? Vem vet, det kanske går att ordna den varje år. 

Musik med vänner

Om du inte vill slå på stort och arrangera konserter och festivaler på det sättet, så kan du ha en egen liten konsert i trädgården med vänner. Kanske du spelar i ett eget band eller så? Då kan det vara ni som är huvudnumret så att säga. 

Körkalender för oktober

12 Oct 2018

2017-10-11: Canta en Andalucia – Festival för körer och vokalensembler utan tävlingsinslag. Läs mer här. OBS! Sista anmälningsdag för kördeltagande har redan passerat!

2017-10-25: City of Derry International Choir Festival – Festival och tävling för ungdoms- (över 15 år) och vuxenkörer på en hög internationell nivå. Läs mer här. OBS! Sista anmälningsdag för kördeltagande har redan passerat!

2017-10-27: Cantate Barcelona choral festival – Festival utan tävlingsmoment med gemensamma konserter tillsammans med värdkör från Barcelona. Läs mer här.

Körkalender för september

12 Sep 2018

2017-09-23: Gnarp Gospel Day – Unna dig själv en ROLIG och berikande gospeldag tillsammans med Frank Ådahl och körledaren Rebecka Källner från Joybells. Dagen vänder sig till alla nivåer av sångare. Läs mer här.

2017-09-29: IV "Indian summer" Choir Festival – Festival utan tävlingsinslag i vackra Budapest.

2017-09-29: Körstämman Nordic Soundscapes – En hel helg fylld av folkmusik i stämmor. Läs mer här.

När inte bilen fungerar som den ska

31 Aug 2018

Åker man land och rike runt som jag gör, för att besöka olika konserthus, då gäller det att ha en bil som fungerar! Den jag kör omkring nu, är en äldre modell och för ett kort tag sedan började det låta en del om den. Jag funderar på att ta den till en bilverkstad Stockholm så att de får titta över den. Om inte denna bilverkstad kan göra något åt det så kanske det är läge att börja titta efter en ny bil?

Helt ny eller begagnad?

Om det värsta inträffar så säger bilverkstaden att min gamla pärla inte kommer att kunna lagas. Då får jag ta en funderare på huruvida jag ska köpa mig en ny bil och om det ska vara en splitter ny eller om man ska satsa på en begagnad. Köpa en helt ny bil kostar ju en hel del pengar, men fördelen med dem är ju att de inte går sönder direkt. En begagnad bil kan ju ha både det ena och det andra felet, som man inte ser först, men upptäcker sen. Sedan i och för sig så finns det ju detta med att leasa bil, alltså som en slags hyrbil. Det är ju en tanke det med. Men, men först lämna in min bil till en bilverkstad Stockholm och höra vad de har att säga om den och om det går att laga den eller inte.

← Äldre inlägg